5 rzeczy, których czas się pozbyć w twojej kuchni
Justyna Listkiewicz
Utrzymywanie porządku w kuchni ułatwia gotowanie. Gdy naczynia znajdują się na właściwych miejscach, a w szafkach nie ma niewykorzystanych przedmiotów, kuchnia staje się funkcjonalna. Ale jest kilka rzeczy, które utrudniają tę cenną przestrzeń. Czas się ich pozbyć i upewnić się, że w kuchni jest wystarczająco dużo miejsca do jedzenia i gotowania. Więc jaka jest pierwsza rzecz, której musisz się pozbyć w kuchni?
Pozycje, których termin ważności upłynął
Jeśli spojrzeć na nasze szafki kuchenne, okazuje się, że nawet 50 procent produktów może być nieaktualnych. Mówimy o różnych rodzajach zbóż, gotowych sosach, przyprawach lub daniach instant. Nie powinieneś ich przechowywać, bo mogą kogoś skrzywdzić. Jest jeszcze gorzej, gdy na przykład leki są przestarzałe. Więc jak najszybciej sprawdź zawartość swoich szafek i wyrzuć wszystko, co nie nadaje się już do użytku.
Stare plastikowe pojemniki na żywność
Nic tak nie zagradza kuchni jak nadmiar plastikowych pojemników. Ponadto, połowa z nich może nie mieć odpowiedniej pokrywy. Wyrzuć wszystkie niedopasowane przedmioty, zabierając cenne miejsce w szafce.
Nadmiar kubków.
Kubki dostają albo urodziny, 14 lutego, albo sylwester. Choć są one radosne, czasem można ich mieć zbyt wiele. W Twojej szafce na pewno znajdują się kubki, których nie używałeś od ponad roku. Cóż, jakoś nie pijesz mrożonej herbaty z kubka Mikołaja w lecie, prawda? Więc po co zagracać z nimi to miejsce? Podziel się nimi z kimś, kto może ich potrzebować, jeśli są w dobrym stanie. Zacznij od wyjęcia wszystkich kubków i pozostawienia tylko tych, których rzeczywiście używasz. A jeśli jest, cóż, dużo kubków na prezenty, to dobrze jest zrobić z nich mini pokaz w kuchni. Zawieś haki i zorganizuj swoją kolekcję.
Uszkodzona zastawa stołowa
Możecie mieć w szafkach rozdrobnione talerze, zardzewiały młynek do kawy, stary młynek do mięsa. Jeśli istnieją od lat i nie korzystałeś z nich w ciągu ostatnich 24 miesięcy, to na pewno czas, aby przekazać je komuś innemu. I nie miej złudzeń, że na pewno będziesz ich potrzebował. Niestety, nie.
Książki kucharskie.
Intencje były z pewnością dobre: rozwijać umiejętności i poznawać kulinarne tajemnice. W praktyce jednak wiele książek w naszej kuchni tylko się kurzy, a kiedy coś gotujemy, to już używamy stron internetowych o gotowaniu. Zmieniają się także nasze nawyki żywieniowe, pojawiają się nowe potrawy, a stare książki po prostu nie są w stanie odzwierciedlić tych trendów. Może obok jest babcia, która bardziej by im odpowiadała?
Więcej miejsca w kuchni to więcej miejsca dla Twojej kulinarnej kreatywności! I opłaca się być krytycznym wobec każdego cala cennej przestrzeni. Nie bój się, że pozbędziesz się tego, czego nie potrzebujesz. Przede wszystkim zastanówcie się, kto może tego potrzebować.