Poradnik zakupowy

Jak długo można trzymać otwarte wino

Justyna Listkiewicz
sty 8 2021

Każdy rodzaj wina ma swój własny termin przydatności do spożycia, po którym staje się ono niezdatne do spożycia. W końcu, gdy tylko tlen dostanie się do napoju, zaczyna się utleniać i traci swój pierwotny smak i aromat.

Jak długo wino może pozostać otwarte?

  • Wino musujące - dzień. 

    • Ze względu na zawartość gazu, okres trwałości butelki wina musującego wynosi nie więcej niż jeden dzień. Jeśli butelka nie jest obrobiona, jej zawartość jest wyczerpana po 4 godzinach.

  • Wino różowe - do 3 dni

    • Lekkie wino różowe zaczyna tracić swoje właściwości smakowe niemal natychmiast. Raz nieobrobiony róż nie zużyje się więcej niż 3 dni.

  • Czerwone wino - do 5 dni

    • Z czerwonym winem wszystko nie jest proste. Jeśli jest to czerwone wino o lekkiej konsystencji, można przechowywać je w lodówce przez 1-3 dni. Jeśli kupiłeś pełnowartościowe wino (bogate, gęste) - okres jego przechowywania wydłuża się do 5 dni. Interesujące jest to, że istnieją rodzaje czerwonego wina, które ujawniają swoje pełne spektrum smakowe dopiero po jednym lub dwóch dniach. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku młodych win.

  • Białe wino - do 3 dni

    • Eksperci zalecają przechowywanie białego wina nie dłużej niż 3 dni. Ze względu na lekką konsystencję i niską zawartość alkoholu, drobne nuty owocowe zaczynają parować godzinę po otwarciu.

  • Wzbogacone wino deserowe - do 7 dni

    • Ze względu na wysoką zawartość alkoholu i cukru, wzmocnione wino deserowe może utrzymać swoją jakość nawet przez tydzień. Ta sama trwałość jest zalecana dla pochodnych wina, takich jak porto, madera i sherry.

wino

Jak przedłużyć żywotność wina

  • Otwartą butelkę najlepiej trzymać w lodówce lub w innym chłodnym, ciemnym miejscu.
  • Specjalistyczne sklepy z winem sprzedają doskonałe urządzenie, które będzie pompować dodatkowy tlen z butelki wina i szczelnie zamknąć go korkiem. To jest korek próżniowy. Używając go, otrzymujesz praktycznie nową butelkę wina i możesz przechowywać ją tak długo, jak chcesz.
  • Resztki wina (z wyjątkiem wina musującego) mogą być wlewane do mniejszego naczynia szklanego. Ważne jest, aby nowa butelka miała zakrętkę i była prawie wypełniona do samej góry.
  • Jeśli nie zamierzasz dokończyć swojego wina, możesz zamrozić je w formach do lodu i użyć go do przygotowania sosów, deserów, marynat i dań mięsnych.

 

Udostępnij