Tanie zakupy spożywcze - kompendium wiedzy

Jak mądrze kupować jedzenie?

Małgorzata Wójcik
sty 19 2017

Codzienna dieta

Wszyscy kupujemy produkty żywnościowe, ale każdy z nas ma swój system i swoje zasady. Najczęściej podczas stania w kolejce do kasy taksujemy wzrokiem zakupy w innych koszyk, w ten sposób mimowolnie sprawdzając co kupują obce osoby. Czasami przypominamy sobie o jakimś produkcie który zapomnieliśmy dodać do naszego koszyka, czasami zastanawiamy się czy nie kupiliśmy za mało lub za dużo jakiegoś towaru.

Zawsze jednak większość z nas uznaje że kupuje mądrze i nie trzeba nic zmieniać. Jednak zwróćmy uwagę na to, że przeważnie przy zakupach kierujemy się przyzwyczajeniami, bardzo często wygodą lub reklamą. Czasami najważniejsza jest tylko cena produktu, a czasami tylko jego jakość. Osoba mądrze podchodząca do kwestii zakupów, będzie jednak zwracać uwagę na całość produktu i wybierze markę spełniającą większość ważnych dla niego warunków. Bardzo ważne jest kilka zasad które warto wprowadzić do codziennego życia.

Sprawdzaj etykiety

Na każdym produkcie znajduje się etykieta z informacjami na temat składników i właściwości towaru, również na towarach spożywczych. Prawo nakazuje producentom skrupulatnie opisywać co znajduje się w opakowaniu i z czego się składa żywność. Na etykiecie składniki są podawane zgodnie z wielkością udziału w produkcie- od największej ilości do najmniejszej.

Mądre i tanie kupowanie ma wpływ na zdrowie

Nie zawsze tania żywność to słaba jakość. Jeśli uważnie śledzimy etykiety to można kupić tańsze produkty, mniej przetworzone, czyli zdrowsze za mniejszą cenę. Warto szukać tańszych możliwości kupienia żywności pełnowartościowej.

Produkty żywnościowe

Ekologiczne zakupy

Bardzo wiele osób preferuje żywność ekologiczną, choć do dziś na pewno nie stwierdzono czy żywność nazywana ekologiczną jest nią faktycznie, czy jest to tylko chwyt reklamowy. Produkty żywnościowe mają swoje właściwości i sprzedawcy często wykorzystują niewiedzę kupujących.

Poniżej informacje które powinien znać każdy konsument:

Chleb – mamy mnóstwo gatunków chleba, od ich ilości i nazw w głowie się kręci, a my zazwyczaj i tak kupujemy to co zawsze, bez względu na to czy jest to zdrowe i ekologiczne.

Ryby – choć wszędzie czytamy że ryby powinniśmy jeść jak najwięcej, że jest bardzo zdrowa i nie można jej pomijać w jadłospisie. Jednak jakość ryb często zależy od regionu w którym zostało wyhodowana lub złowiona, nie zawsze każdy z nas potrafi dobrze wybrać odpowiedni gatunek.

Jajka – przy kupowaniu jajek podstawą jest znajomość symboli jakie producenci zostawiają na skorupkach jaj. Warto także znać sposoby na znalezienie tych naprawdę świeżych i najlepszych.

Mięso- tutaj zalecana jest szczególna ostrożność przy zakupach. W wielu punktach sprzedaży mięso jest „ulepszane”, co nie wpływa dobrze na nasze zdrowie.

Płatki śniadaniowe- nie wszystkie są dobrym początkiem dnia i warto sprawdzić ich etykiety.

Udostępnij